התקפות מקוונות על ישראל במבצע “עמוד ענן”

מבצע “עמוד ענן”, שהתקיים בין התאריכים 14-21 נובמבר 2012, המחיש פעם נוספת וביתר שאת את תפקידה ומשקלה של הזירה המקוונת כחלק ממאבק בין גורמים שונים, אף א-סימטריים, הן בעיתות שגרה והן בזמני עימות ומשבר.

במהלך המבצע היתה ישראל נתונה במתקפה מקוונת מצד גורמים מגוונים נגד שלל יעדים ובכלל זה; השחתת אלפי אתרים פרטיים ועסקיים, נסיונות להפיל אתרי ממשל, דיווחים על נסיונות לחדור לבסיסי נתונים של מוסדות ציבור, הדלפה בפועל של פרטים אישיים של חיילים ונסיונות לבצע לוחמה פסיכולוגית ומהלכי דיסאינפורמציה נגד ישראל.

השחתות אתרים

במהלך המבצע הושחתו אלפי אתרי אינטרנט של גורמים פרטיים ועסקיים בישראל על ידי גורמים שונים מרחבי המזרח התיכון, העולם המוסלמי ומעבר לו. העמודים שהושחתו כללו מסרים מגוונים בגנות ישראל, במרבית במקרים תוך זיקה ישירה למבצע.


תקיפות אתרים

פעילות ערה ביותר נרשמה בזירת הנסיונות לתקוף ולהפיל אתרי ממשל וציבור בישראל באמצעות התקפות מסוג מניעת שירות. זאת הן בצורה נקודתית נגד אתרים המהווים מטרות איכות והן בצורה רחבה נגד כלל אתרי הממשל בישראל;

לוחמה פסיכולוגית

לצד ההתקפות המקוונות השונות בוצעו נסיונות שונים מצד גורמי חמאס לבצע לוחמה פסיכולוגית על מנת לזרוע פחד בקרב הציבור בישראל. זאת הן באמצעות כרזות וסרטונים הכתובים בעברית קלוקלת ומופנים לציבור הישראלי;

והן באמצעות משלוח מיילים ומסרונים ובהם איומים, ישירות למשתמשים ישראליים שונים.

כמו כן נעשתה פעילות של דיסאינפורמציה במטרה לזרוע פחד בקרב הציבור הישראלי מחד גיסא, ולהבאיש את ריחה בקרב אומות העולם, מאידך גיסא. נסיונות אלו אופיינו בשימוש במידע אמיתי אך בהקשר אחר לגמרי. כמו אותה הודעה על לכאורה חטיפת חיילים במהלך מבצע זה, תוך פרסום תמונה שהתגלתה כשייכת לארוע משנת 2006.

בדיווח על ארועים שכלל לא התרחשו, דוגמת הטענות להפעלת כלי טיס, פגיעה בכלי ימי ועוד.

או טענה כי בסיס הנתונים של אתר משרד החוץ נמחק כליל על ידי התוקפים המקוונים;

כל זאת לשם יצירת מצג שווא שמטרתו לעצב את דעת הקהל בישראל ובעולם באמצעים מקוונים ולהשפיע בכך לטובת האינטרסים של החמאס.

 

כלל הפעילות המתוארת, זו ואחרת, יצרה סך כולל משמעותי מבחינת נפח הפעילות המקוונת הכולל נגד ישראל, גם אם איכות הפעילות היתה נמוכה והנזק שנגרם לישראל ולאינטרסים השונים שלה היה שולי, אם בכלל. אך אלו ללא ספק מעידים על הבאות ועל הצפוי במשבר, המדיני או הצבאי, הבא. ניתן להניח כי הפעילות המקוונת הזו תגדל כמותית ותשתפר איכותית.