כיצד כמעט נותקה יבשת שלמה מהאינטרנט ?

ב-27 במרץ דווח בתקשורת העולמית בצורה נרחבת על התקפה רחבת היקף שהביאה להאטה עולמית במהירות האינטרנט, הגדולה ביותר בהיסטוריית האינטרנט, אשר יש הגורסים כי היתה חזקה פי שלושה מההתקפה על מערכת הבנקים בארה”ב.

אולם באותו היום עמד העולם בפני לא רק האטה של מהירות האינטרנט, אלא אולי אף ניתוק מוחלט של חלק ממנו.

דיווחים באותו היום מסרו על סיור ימי מצרי אשר עצר ספינת דיג , ככל הנראה 750 מטר מנמל אלכסנדריה, ועל סיפונה שלושה דייגים. תמונות השלושה פורסמו בדף הפייסבוק של חיל הים המצרי, אשר בו גם נמסרו פרטי הארוע, החל בקבלת הדיווח ממשרדי החברה ב-09:30 וכלה במעצרם של השלושה ב-13:10.

נטען כי העצורים ניסו לחבל בכבל התקשורת התת ימי SEA-ME-WE-4, המחבר את אירופה עם המזרח התיכון והודו, כחלק מכלל חיבור הכבלים התת ימיים בעולם.

בכבל זה משתמשת חברת הטלקום המצרית (Telecom Egypt) האחראית הבלעדית לשרותים אלו במדינה. דובר הצבא ציין כי השלושה נעצרו בעת שניסו לנתק את הכבל התת ימי, מבלי לפרט את זהות השלושה או המניע למעשה.

עוד נמסר כי לפי שעה לא ברורה מידת הקשר בין ארוע זה לבין הפגיעה שהיתה שבוע קודם לכן בפעילות הכבלים והתקשורת של SEACOM, במהלכה נפגעו קווים המחברים את אירופה עם אפריקה המזרח התיכון ואסיה. אכן משתמשי אינטרנט במצרים דיווחו על האטה במהירות השימוש מאז.

לדברי מנכ”ל חברת Telecom Egypt, הכבל עצמו אכן ניזוק ונחתך בארוע הנוכחי ובשל כך חלה ירידה של 60% בשרותי האינטרנט במדינה. הוא הוסיף כי עד ליום חמישי בערב, תשוב הפעילות לסדרה. מדבריו כי “החברה תישא בכל העלויות של תיקון הכבל והאחר שנחתך ביום ששי”, ניתן ללמוד כי אכן היתה פגיעה פיזית שבוע קודם לכן בכבל תת ימי. אף שר התקשורת התורכי נדרש לסוגיה בציינו כי “המשבר יסתיים בצורה הדרגתית תוך 20 שעות”.

נזק שכזה לכבל תת ימי מרכזי, ארוע אשר נראה כי אינו חד פעמי, עלול להשפיע בצורה מהירה, חובקת כל ואנושה על רחבי העולם. אמנם האינטרנט מורכב מרצף של כבלים תת ימיים, אך חלקם נפגשים בצמתים כמו זה שבאזור סואץ, דבר אשר יכול לשבש בצורה נרחבת את פעילות האינטרנט בעולם ואף “לנתק יבשת שלמה” מהאינטרנט.

שני ארועים אלו הקשורים בשיבוש הפעילות התקינה של האינטרנט, הדגימו את היכולת לשבש ואולי אף לשתק בצורה נרחבת ואף עולמית את השימוש באינטרנט, הן באמצעים מקוונים דוגמת התקפת DDoS והן באלו הפיזיים באמצעות ניתוק כבל תת ימי.